Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Miért vonzódunk olyan partnerhez, akik hasonlít a szüleinkhez?

2018. február 10. 18:01 - Meskó Norbert

00000.jpg

A párválasztás pszichológiai törvényszerűségeit vizsgáló kutatók érdekes eredményekre bukkantak az utóbbi évtizedekben, amelyet egy újabb kutatás is megerősít. A mai bejegyzésünk alapjául szolgáló kutatás szerzői, Zuzana Štěrbová (a prágai Károly Egyetem kutatója és munkatársai) ugyanis azt találták, hogy a nők vonzóbbnak találják azokat a férfiakat másoknál, akik testalkata hasonló a saját apjukéhoz.

Arról van szó, hogy a kölcsönös párválasztáson alapuló párkapcsolatok világában (tehát nem azokban a kultúrákban, ahol a szülők választanak házastársat gyermeküknek) a heteroszexuális nők és férfiak hajlamosak olyan partnert választani, aki külső megjelenésében (pl. arcforma, szemszín, hajszín, stb.) hasonlít az ellenkező nemű szülőre. Az állatvilágban is van erre példa, az imprinting, ami egyfajta korai egyedfejlődési szakaszban történő bevésődést jelent: az egyed mintát vesz a szülőről, amelyet később felhasznál a saját párválasztásában is. Persze az is felmerült, hogy az emberek talán inkább saját magukhoz hasonló partnert választanak (ezt a biológiában fenotípusos illesztésnek nevezzük), mert erre is van példa az állatvilágban. Mindkét mechanizmus sajátos módon képes növelni a szaporodási sikerességet az adott faj esetében. Amikor a szülők és a saját hatás elsőbbségét tesztelték az emberi párválasztás esetében, a szülői hatás tűnt erősebbnek. Az egyik ilyen kutatásban például azt találták, hogy egy idősebb apával felnövő lány felnőttként hajlamosabb idősebb partnert választani, mint az a nő, akinek az apja fiatalabb volt a lánya születése és felcseperedése idején.

Zuzana Štěrbová és munkatársai (2018) arra voltak kíváncsiak, hogy - az életkor mellett - a szülők milyen más fizikai minősége lehet hatással gyermekük párválasztására. A vizsgálathoz olyan résztvevőket toboroztak, aki alapvetően férfiakhoz vonzódtak: heteroszexuális nőket és homoszexuális férfiakat. A résztvevőknek egy-egy olyan ábrát mutattak, amelyen férfi testek körvonala volt látható (lásd az alábbi ábrát), és a következő feladatokat kapták. Ha a résztvevő férfi volt, először ki kellett választania azt a figurát, amelyik a leginkább hasonlított a saját testalakjához. A többi feladat már a női résztvevőkre is érvényes volt: válassza ki azt, amelyik leginkább hasonló az általa ideálisnak tartott partner testéhez, aztán az aktuális partnerével leginkább egyezőt kellett kiválasztani, végül pedig azt, amelyik leginkább hasonló az apja testalkatához, amire gyerekkorából emlékszik.

figures.jpg

A fenti figurák egy korábbi kategorizáláson alapulnak és a három alapvető testalkat (ektomorf mezomorf és endomorf) különböző változatait tartalmazzák. A kutatók azt találták, hogy a heteroszexuális nők és a homoszexuális férfiak preferenciái megegyeztek egymással. Valamennyien olyan férfi alakot tartottak a legvonzóbbnak, amely félig-meddig az izmos és a sovány szomatotípushoz tartozott. A női és férfi válaszadók aktuális partnerének testalkata egymástól eltérő típusú volt. Az igazság az, hogy az aktuális partner testalkatában sokkal nagyobb variabilitás mutatkozott, mint az ideálisnak tartott partner testalkatát illetően. A mintában szereplő homoszexuális férfiak (149 fő) aktuális partnerei kövérebbek voltak (vagy legalább is a résztvevők kövérebbnek látták a partnerüket), mint a heteroszexuális (749 fő) nők partnerei, akik izmosabbnak tűntek (vagy a nők látták izmosabbnak őket).

male_somatotyles.jpg

A legérdekesebb mintázatot talán az apák testalkata mutatta. A heteroszexuális nők az apjuk testalkatához hasonló ideális partnerről számoltak be és ebben az igen nagy szórás ellenére érvényes összefüggést mértek függetlenül attól, hogy az apák testalkata ektomorf, endomorf vagy inkább mezomorf volt-e. A homoszexuális férfiak esetében az ideális partner és az apa testalkata között csak a soványság estén volt hasonlóság. A dolog azért is érdekes, mert az apák és a résztvevők aktuális partnereinek testalkata között nem volt semmilyen egyezés, tehát úgy tűnik, mintha ennek a sajátos preferencia mintázatnak nem lenne kapcsolata a valós párválasztással. De a párválasztás már csak ilyen: számos kompromisszummal jár együtt. Nem biztos ugyanis, hogy annak, aki nekünk a leginkább tetszik, mi is felkeltjük az érdeklődését. Ezért az az érdekünk, hogy ilyen esetben lejjebb szállítsuk az elvárásainkat, ha nem akarunk egyedül maradni.

474427308.jpg

A kutatók az elemzés következő lépésben azt is megvizsgálták, hogy a fenti preferenciára milyen hatással van a válaszadók kora gyermekkori kapcsolatának minősége (amelyet egy gyermekkori emlékek kérdőívvel mértek fel). Eredményeik szerint azoknak, akik jobb (érzelmileg támogató, elfogadó, szeretetteljes) apa-gyerek kapcsolatra emlékeztek vissza, szignifikánsan erősebb volt az ideális férfipartner testalkata és az apai testalkat közötti hasonlóságának mértéke. Az eredmények jól megérthetők a korábban tárgyalt imprinting jelenségének ismeretében. Arról van szó, hogy a nők tudattalanul úgy észlelik apukat, mint egyfajta mintát a későbbi párválasztás során. Ha a gyerekkori apa-lánya tapasztalat pozitív érzelmi kapcsolatot hordoz, akkor felnőttként hajlamosabbak vagyunk az apához hasonló tulajdonságú partnert választani. Ha az emlékek negatív apa-lánya kapcsolatot őriznek, az apáról vételezett minta inkább a hasonló partnerek elkerülésére szolgál.

Ha azonban mindez igaz, akkor továbbra is kérdéses, hogy miért nem sikerült kimutatni hasonló hatást a homoszexuális férfiak esetében. Hiszen ott nem találtak a kutatók összefüggést a gyerekkori apa-fia kapcsolat minősége és a felnőttkori párválasztási preferencia között. 

Forrás: Štěrbová, Z., Třebický, V., Havlíček, J., Tureček, P., Varella, M. A. C., & Valentova, J. V. (2018). Father's physique influences mate preferences but not the actual choice of male somatotype in heterosexual women and homosexual men. Evolution and Human Behavior39(1), 130-138.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://paleoszex.blog.hu/api/trackback/id/tr2813651184

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.