Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Mitől vonzó a női mell?

2018. február 18. 00:05 - Meskó Norbert

palvin.jpg

A szép női mell minden ismert emberi kultúrában fontos része a nők fizikai vonzerejének. A kutatók szerint a mell alakja jelzi tulajdonosa érettségét, egészségi állapotát és termékenységét. Az eddigi vizsgálatok főként azt tárták fel, hogy a mell mérete vagy a mellbimbó pigmentáltsága milyen szerepet játszhat a vonzerő ítéletek kialakításában. Egy újabb kutatásban azonban a lengyel Agata Groyecka és kollégái (a lengyelországi Wrloclawi Egyetem Pszichológia Intézetének munkatársai) arra voltak kíváncsiak, hogy a női mell megereszkedése, ("lógása", ha így jobban érthető), milyen hatással van a mell szexuális vonzerejére.

Egy korábbi bejegyzésben már beszéltünk arról, hogy a viszonylag nagy mell és a karcsú derék (alacsony derék-csípő arány) együttes megjelenése azért lehet különösen vonzó a férfiak számára, mert ez a kondíció a női szervezetben mért magas 17-b-ösztradiol és a progeszteron hormonok koncentrációjával jár együtt, amely összefügg az egészséges és élve született utódok számával. Ugyanakkor a mell mérete önmagában nem magyaráz meg mindent a vonzerejének mibenlétéről. Hiszen például a szimmetrikusabb melleket is vonzóbbnak találják (mint az aszimmetrikusabbakat), és ez összefügg a nők termékenységével és egészségével. A  mellbimbó mérete, pigmentációja és formája azonban változik az életkorral és a reproduktív státusszal, ez pedig hatással van a mell vonzerejére.

A női mell egyik legszembetűnőbb változása, hogy idővel elkezd megereszkedni, azaz "lógni", amely bekövetkezhet az öregedés hatására vagy hirtelen súlyvesztést követően. Egy önbeszámolókon alapuló vizsgálatban a nők a legmarkánsabb megereszkedést a szülés után figyelték meg a mellükön.

Groyecka és munkatársai két vizsgálatot is végeztek, hogy pontosabb adatokat kapjanak, miként befolyásolja a női mell megereszkedése tulajdonosának vonzerejét. Az egyik mintát Lengyelország déli részén gyűjtötték (Wrocław és Gliwice városában), 57 nő és 51 férfi (17-78 éves) résztvevőt vontak be a vizsgálatba. A válaszadók másik csoportja a Yali törzs tagjai voltak, akik az Indonéz szigetvilág pápua lakói. Számukra megengedett a többnejűség, (a férfiak néhány nővel élnek együtt külön háztartásban) és a nyugati világgal nagyon kevés kapcsolatuk van. Itt 45 férfit kérdeztek meg (20-75 év közöttieket).

kirwan_classification.jpg

A Kirwan-féle osztályzás

A résztvevőknek a következő ábrákat mutatták meg. Az egyik a mell megereszkedésének 6 fázisát összesítő Kirwan-féle osztályzást, amelyet a plasztikai sebészek is használnak. Az eredeti vonalrajzos klasszifikációt átrajzolták életszerűbbre. Aztán egy egyszerűbb, mindössze három fázisból álló un. LaTrenta és Hoffman féle osztályzást mutattak. A lengyel résztvevőknek mindkettőt megmutatták, a pápuáknak csak az egyszerűbbet.

la_trenta_hoffman_classification.png

A LaTrenta és Hoffman féle osztályzás

A kérdőív két részből állt. Először a résztvevőknek meg kellett ítélniük a képen látható mell vonzerejét. A melleket egyesével és random sorrendben mutatták meg a résztvevőknek, az értékeléshez ötfokú skálát használtak. A második feladat az volt, hogy meg kellet becsülnie a résztvevőknek a képen látható mell tulajdonosának életkorát. A pápuáknál csak három fokú skálát használtak ("nem vonzó", "nehéz megmondani", "vonzó").

Az eredmények egyértelműen megmutatták, hogy mind a lengyel, mind a pápua válaszadók a kevésbé lógó melleket vonzóbbnak tartották és fiatalabbnak is észlelték az ilyen mellek tulajdonosát, mint a megereszkedett mellekét. A válaszadók nemtől és életkortól függetlenül ezt a preferenciát mutatták.

Úgy tűnik, hogy a mell lógásának mértéke és az észlelt vonzerő között a mell tulajdonosának becsült életkora közvetített.

Miért ilyen fontos mutatója a relatíve fiatal életkor a női vonzerőnek? Evolúciós szempontból a férfiak a nőknek azokra a jelzéseire érzékenyek, amelyek a szaporodás lehetőségének maximumát hirdetik (ilyen a fiatalság, amely a termékenység és egészség reklámja), míg a nők a férfiaknak azokra a szignáljaira fogékonyak, amelyek az erőforrások felhalmozásával és az utódoknak nyújtható szülői gondoskodással vannak kapcsolatban (ilyen a státusz és dominancia). Mivel a fenti tulajdonságokkal kapcsolatos információkat elsősorban a szexuális szelekcióval kialakult jellegeink hordozzák, ezért ezeknek tulajdonítunk nagyobb figyelmet az ellenkező neműekben. Ha a női mell ilyen hatékony indikátora az életkornak és a vonzerőnek, akkor nem meglepő, ha a egy dollármilliárdokat mozgósító iparág épül rá a modern világban.

mellnagyobbito_mutetek_szama_usa.png

A mellnagyobbító kozmetikai műtétek száma az Egyesült Államokban 1992 és 2007 között
(Forrás: American Society for Aesthetic Plastic Surgery, https://www.surgery.org/)

Forrás: Groyecka, A., Żelaźniewicz, A., Misiak, M., Karwowski, M., & Sorokowski, P. (2017). Breast shape (ptosis) as a marker of a woman's breast attractiveness and age: Evidence from Poland and Papua. American Journal of Human Biology29(4). 2017;00:e22981. https://doi.org/10.1002/ajhb.22981

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://paleoszex.blog.hu/api/trackback/id/tr8412327019

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.