Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Miért a nők bánják meg inkább az alkalmi szexet?

2018. február 25. 11:36 - Meskó Norbert

regretx.jpg

A pszichológusok szerint a megbánás tulajdonképpen egy érzelmi válasz az ellentmondásos helyzetek értelmi feldolgozásának folyamatára. Akkor élünk át megbánást, amikor nehezen tudjuk összeegyeztetni a magunkról kialakult képpel azt, amit tettünk. Ennek az érzelemnek evolúciós jelentősége is lehet, hiszen a segítségével őseink képesek voltak csökkenteni a múltbeli hibák megismétlését. A megbánással kapcsolatban, úgy általában, nem találtak nemi különbséget a kutatók, de a szexuális viselkedés egyes területein annál markánsabb nők és férfiak közötti eltérést mértek. Ez azt is jelenti, hogy a megbánásnak szerepe lehet a szexuális viselkedés szabályozásában, hiszen számottevő pszichológiai és érzelmi következménnyel jár együtt. A mai bejegyzésünk alapjául szolgáló cikk szerzői (Kennair és munkatársai, 2018) arra voltak kíváncsiak, hogy milyen egyéni jellemzők befolyásolják az alkalmi szex megbánását, illetve arra, hogy miért hajlamosabb egy nő inkább megbánni, ha részt vett alkalmi szexben, mint egy férfi.

Az evolúciós pszichológia szerint a jelenkor emberének pszicho-biológiai szerkezete az őskori körülmények között alakult ki, és nem sokat változott napjaink techno-szexuális űrkorszakára sem. Tehát azok a pszichológiai vonások, amelyek 1-2 millió éve növelték fajunk túlélési és szaporodási valószínűségét, ma is alakítják a párválasztási preferenciáinkat. A védekezés nélküli rendszeres szex (közösülés) előbb utóbb a nő fogamzásával (teherbe esésével) jár együtt. Ennek következménye pedig - fajunk szaporodásbiológiai sajátosságai miatt, -nagyobb energetikai terhet ró a nőre, mint a férfire (terhesség, szoptatás). Tehát ezzel az evolúciós örökséggel (nem kívánt terhesség) is magyarázható részben, hogy miért mutatnak nagyobb mértékben megbánást a nők alkalmi szex után, mint a férfiak.

Más kutatások arra hívják fel a figyelmet, hogy míg a nők főként akkor mutatnak megbánást, ha rosszul választottak szexuális partnert, vagy potenciális hosszú távú partner hiányában mentek bele az alkalmi szexbe, addig a férfiak inkább amiatt hajlamosak bánkódni, ha kihagytak egy-egy remeknek tűnő alkalmi kalandot. Megint más kutatási eredmények szerint a férfiak azért mutatnak kevesebb megbánást az alkalmi szex után, mert ők nagyobb arányban élnek át szexuális kielégülést az ilyen találkozások alkalmával, mint a nők.

knocked-up-gq-22jul16_rex_b.jpg

Megint más kutatások arra hívják fel a figyelmet, hogy az undornak is jelentős hatása lehet a szexuális kapcsolatok alakulására. Az undor lehet fertőzéssekkel kapcsolatos, vagy szexszel összefüggő, esetleg morális természetű. A kutatások szerint nők általában hajlamosabbak az undorra, mint a férfiak és ez a nemi különbség különösen markáns a szexuális undorral esetében. Az egy éjszakás kaland az undor mindhárom formáját mozgósíthatja, Néhány kutatás a korábbiaktól részben eltérő szempontra is felhívja a figyelmet. Arról van szó, hogy egy nő kevésbé mutat megbánást az alkalmi szex után, ha egy nagyobb szexuális tapasztalattal rendelkező partnert választ (aki inkább képes kielégüléshez juttatni, mint egy gyakorlatlan szerető), míg a partner szexuális gyakorlottsága a férfiak számára nem fontos tényező a megbánás tekintetében.

Az alkalmi szex után negatív érzésekkel jár együtt, ha valaki kényszerítés vagy nyomás hatására vesz részt benne. Az ilyen élményekről beszámolók kevésbé éltek át szexuális vágyat és kielégülést. A szexuális zaklatás és erőszak gyakran alkalomhoz kötődik, ennél fogva a rövid távú szexuális stratégák része. Ezeknek a szexuális élményeknek a kognitív feldolgozását gyakran nehezíti a saját felelősséggel kapcsolatos tisztánlátás hiánya (önmagukat okolják az elkövető helyett), és az az irreális vágy kerül előtérbe, hogy bárcsak meg sem történt volna a dolog. Néhány vizsgálat feltárja azt is, hogy a férfiak kétszer olyan gyakran kezdeményeznek szexet, mind az együtt járó pároknál, mind az alkalmi szexuális kalandok esetében. Nem pontosan világos, hogy a kezdeményezés  csökkenti vagy növeli-e a későbbi megbánás esélyét.

img.jpg

A bevezetőben említett kutatók (Kennair és munkatársai, 2018) két mintán is végeztek vizsgálatot, hogy a szexuális megbánás kultúrák közötti különbségeire is fényt derítsenek. A norvég mintában 329 nő és 218 férfi vett részt a kutatásban, akik egyetemisták voltak, és a nők 57%-a, a férfiaknak pedig 64%-a volt szingli. Az amerikai mintában 131 nő és 85 férfi vett részt, a nők 60%-a és a férfiak 65%-a volt egyedülálló. Mindkét csoport csak heteroszexuális irányultságú személyeket tartalmazott. A résztvevők több kérdőívet, illetve skálát is kitöltöttek: egy szexuális megbánással kapcsolatos kérdőívet; egy szexuális kielégüléssel összefüggő kérdőívet, amelyet az alkalmi szexuális tapasztalataik alapján kellett pontozniuk; egy alkalmi szexszel kapcsolatos aggodalom kérdőívet; egy szexuális undor kérdőívet; egy az alkalmi szexuális partnerük szexuális hozzáértését felmérő kérdőívet; egy olyan kérdőívet, amely a szexuális nyomás és kényszerítés mértékét mérte fel; és a szexuális kezdeményezés felmérésére irányuló kérdést.

Az eredmények azt mutatják, hogy az aggodalom, az undor és a nyomás több szexuális megbánást eredményez, míg az alkalmi szex közben átélt kielégülés mértéke, a partner magasabb szexuális kompetenciája és a szexuális érintkezés kezdeményezésére irányuló viselkedés kevesebb szexuális megbánással jár együtt. A legtöbb ilyen befolyásoló tényező erősebb hatással volt a nők alkalmi szexszel kapcsolatos megbánást illetően, mint a férfiak esetében. Az alkalmi szex miatt megbánásban nem volt különbség a nemzetek között.

5206981851_1f4d689e54_b.jpg

A kutatás legújabb felfedezése rávilágít, hogy az alkalmi szexszel kapcsolatos megbánásban milyen fontos szerepet tölthet be az undor érzése. Az elemzés szerint ugyanis az alkalmi szex során átélt undor élménye jelezte legerősebben, hogy később megbánást fog átélni a személy az eseménnyel kapcsolatban. Evolúciós nézőpontból pedig az undor érzése egy olyan adaptáció, amely vezeti az egyén, hogy elkerülje (1) fertőzésekkel való érintkezést, (2) az olyan szexuális partnereket, amelyek veszélyeztetik a hosszú távú szaporodási sikerességét, (3) az olyan személyeket, akik túlzott költségeket jelenthetnek az egyén vagy az egyén társas kapcsolataira nézve. A szexuális undor pedig különösen alkalmas lehet a szexuális úton terjedő betegségek megelőzésére, és az alacsony párkapcsolati értékkel rendelkező lehetséges partnerekkel való szexuális elkerülésére. Az eredmények szerint ezeknek a nemkívánatos hatásoknak az elkerülése mindkét nem számára egyaránt fontos.

Forrás: Kennair, L. E. O., Wyckoff, J. P., Asao, K., Buss, D. M., & Bendixen, M. (2018). Why do women regret casual sex more than men do?. Personality and Individual Differences127, 61-67.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://paleoszex.blog.hu/api/trackback/id/tr8413696518

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.