Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Milyen árat fizet az anya a gyerekért?

2018. március 04. 21:10 - Meskó Norbert

mom-and-baby-tasmania.jpgAzt mindenki tudja, hogy az ember - akárcsak a legtöbb emlős állat - nemenként eltérő mértékben fektet energiát az utód létrehozásába. Hiszen a terhesség és a szoptatás olyan mértékű energetikai elköteleződést jelent a nő számára, amelynek töredékét jelenti csak a férfi hozzájárulása az utód megszületéséhet és életképes korba való eljutásához. Egy új vizsgálat (Pollack, Rivers & Ahrens 2018) azonban megdöbbentő eredményeket közöl, amely szerint egy gyermeket szülő nő 11 évvel gyorsabban öregszik, mint gyermektelen társa. (Bár egy komment hatására már itt az első bekezdésben megjegyezzük, hogy ezzel ellentétes eredményeket is találtak korábban.)

A mostani kutatást megelőzően is tudni lehetett, hogy a szülőség, különösen az anyaság, egyfajta áldozattal jár együtt. Ez lehet a nők előbb említett biológiai szintű elköteleződése az embrió fejlődésével illetve a csecsemő gondozásával és táplálásával kapcsolatban, de számos más lemondással is együtt járhat. És nem csupán arról van szó, hogy a baba megfoganásával és születésével a szülő figyelmi fókusza átkerül önmagáról egy új élőlényre. A szüléssel együtt járó biológiai-hormonális változások az anyák többségét az önzetlenség irányába képesek elmozdítani, amelyben a saját testük megosztása a babával nemhogy kellemetlen érzés, hanem kifejezetten boldogság/teljesség átélésének lehetőségét adja.

A mai bejegyzésünk alapjául szolgáló kutatásban azt találták, hogy egy nőt 11 évvel öregít a gyermekszülés, legalább is, ami a sejtszintű öregedést jelenti. Minderre egy olyan komplex struktúra tanulmányozásával jöttek rá, amit telomernek neveznek. A telomer a kromoszóma végén található és az a szerepe, hogy megvédje az örökítő anyagot, a DNS-t a sérülésektől. Mint ahogy a kesztyű óvja a kezünket. A sejt minden regenerálódása alkalmával a telomer egyre rövidebb lesz, amely valóban összefügg a sejt öregedésével. A telomer rövidülése összefügg a szervezet egészségi állapotával és a magasabb halálozási aránnyal, hasonlóan, mint ahogy az őszülő haj jelzi a szervezet öregedését.

telomere-dna.jpg

A virginiai George Mason Egyetem (Egyesült Államok) kutatói 1954 fő (20-44 éves) nő vérmintáiban vizsgálták meg a telomerek hosszúságát. Azt találták, hogy a gyermeket szült nők telomerei 4,2%-kal voltak rövidebbek a gyermektelen nők telomerjeihez képest. Az eredmény akkor is markáns volt, amikor az életkor, a testtömeg index, szocio-ökonómiai háttér miatti különbségeket a mintában statisztikai módszerekkel kiegyensúlyozták. Ez telomer-rövidülés megfelel egy 11 éves gyorsított mértékű sejtes öregedésnek, ami azért is meghökkentő, mert a kutatásban talált öregedés mértéke sokkal jelentősebb, mint amelyet korábban a dohányzással vagy az elhízással összefüggésben találtak mások.

Az eredmények legalább két szempontból is különösek. Egyrészt ennek fényében érthetővé válik, hogy napjaink nyugati társadalmaiban, ahol nem kötelező szülni a nőknek, sokan nem is vállalkoznak erre önszántukból (az említett kutatásban 444 nőnek nem volt gyermeke). Úgy tűnik, mintha a saját kinézettel való foglalkozás, és a hosszabb, gondtalanabb élet egyfajta záloga lenne a gyermektelenség. Másrészt evolúciós nézőpontból nézve az eredmények meglehetősen ellentmondásosak. Mivel az ilyen önző viselkedés nem jár együtt a szaporodással, ezért a gyermekvállalás hiányáért felelős, önző gének kirostálódnak az evolúció szűrőjén. Akkor miként fordulhat elő mégis?

Úgy tűnik, hogy az evolúció még nem tudott érdemben reagálni egy néhány évtizedes technológiai újításra, amit modern fogamzásgátlásnak nevezünk. A tabletták és óvszerek tömeges elterjedése ugyanis lehetővé tette, hogy egy nő, aki rendszeres szexuális életet él, mégse essen teherbe váratlanul, hanem inkább csak akkor, amikorra megtervezi a reprodukcióját. Vagy sehogy, ha nem szeretne gyermeket vállalni.

Az eredményeket természetesen érdemes bizonyos fenntartásokkal kezelni, hiszen - ahogy arra számosan felhívják a figyelmet - nem tudhatjuk, hogy mi lehet a pontos magyarázat arra a mechanizmusra, amely a szülés és a gyors öregedés között fennállhat. Ráadásul egy nem túl régi másik vizsgálat ezzel éppen ellentétes eredményre jutott...

Forrás: Pollack, A. Z., Rivers, K., & Ahrens, K. A. (2018). Parity associated with telomere length among US reproductive age women. Human Reproduction. doi.org/10.1093/humrep/dey024

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://paleoszex.blog.hu/api/trackback/id/tr2813715164

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.