Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Miért viselnek magassarkút a nők?

2018. március 12. 21:41 - Meskó Norbert

istock-532389404.jpg

A magas sarkú női cipők meglehetősen elterjedt viseletnek számítanak mind a modern nyugati világban, mind a fejlődő országokban. Vajon pontosan minek köszönheti a sikerét a magas sarkú női lábbeli? Hogyan fejti ki vonzerőt növelő hatását? Egy korábbi bejegyzésben már foglalkoztunk azzal, hogy miért vonzódnak a férfiak a nőkhöz inkább, ha azok magas sarkú cipőt viselnek, mint ha laposabbat? Egy újabb kutatásban (Lewis és mtsai., 2017) azt találták, hogy a magas sarkú viselet csak akkor képes érdemben növelni a női test vonzerejét, ha sarokmagasság miatt evolúciós szempontból ideális mértékben változtatja meg a derék lumbális görbületét. Ez az eredmény aláhúzza, hogy fajunk evolúcióval kialakult pszichológiai működése (pl. mit tartunk vonzónak, szexinek egymásban?) hozzájárulhat a kulturális változásokhoz (pl. a női cipődivat alakulása). Nem két egymástól független, önálló dologról van szó, hanem sokkal inkább egymást keresztező, és mélyen összefonódó hatásokról.

A jelenség teljesebb megértéséhez figyelembe kell vennünk, hogy milyen adaptív problémával szembesültek a nők a két lábon járás korai evolúciós időszakában. A terhesség miatt ugyanis a test tömeg-középpontja előrecsúszott így, és az így kialakult adaptív problémát egy morfológiai adaptáció tudta megoldani, a harmadik lumbális csigolya beékelődése. Ennek a beékelődésnek az volt a haszna, hogy a terhesség alatt hosszabb ideig tudtak a nők gyűjtögetni nagyobb gerincfájdalom nélkül. Az elmélet szerint azok a nők, akik mutatták ezt a - férfi szemmel is könnyen megfigyelhető - testi jellemzőt (a lumbális görbületet), evolúciós előnyre tehettek szert a többiekkel szemben, mert a férfiak választása inkább rájuk esett (őket találták vonzóbbnak), ez pedig szaporodási előnnyel járt együtt. A kutatók az görbület optimális mértékét 45,9 fokban határozták meg, amely egyrészt a férfiak számára legvonzóbbnak bizonyult egy vizsgálatban, másrészt alkalmas lehetett az evolúciós során a szélsőséges tartásból adódó gerincbántalmak elkerülésére.

range-of-lumbar-curvature-1024x608.jpg

A mai bejegyzésünk alapjául szolgáló cikk szerzői (Lewis és kollégái, 2017), a Texasi Egyetem munkatársai szerint, ha a gerinc lumbális görbülete valóban vonzó a férfiak számára, akkor a nők rendelkeznek olyan pszichológiai mechanizmussal, amely segítségével fokozhatják az ilyen jellegű vonzerejüket azzal, hogy megváltoztatják az ágyéki csigolyák görbületének megjelenését. Erre pedig ideális eszköz lehet a magas sarkú cipő, amely módosítja viselőjének biomechanikáját és ergonómiáját.

A kutatók két vizsgálatot is végeztek, hogy teszteljék hipotézisüket. Először arra voltak kíváncsiak, hogy vajon a férfiak vonzóbbnak tartanak-e egy női testet akkor, ha magassarkú cipő hatására megváltozik a lumbális görbület. (de maga a lábbeli nem látható) Ezért az internetről 30 olyan fotót töltöttek le, amelyeken 15 nő magas és lapos sarkú cipőben is láthatók volt oldalról, hiszen a lumbális görbület csak ebből a szögből mérhető le. A képeket 126 férfi nézte meg és értékelte 10-fokú skálán vonzerő szerint. A lumbális görbület nagyobbnak tűnt magas sarkúban, mint lapos sarkúban, és a férfiaknak is vonzóbbak voltak a magassarkúban készített képek.

A második vizsgálatban saját fényképeket készítettek (lásd alább) önként jelentkező nőkkel, hogy meggyőződjenek a magassarkú hatásáról. Ebben az eljárásban valóban csak a cípősarok méretének hatására máshogy állt a nők lumbális görbülete. Ebben az eljárásban 82 férfi vett részt, akik 112 véletlenszerű sorrendben mutatott képet néztek végig és értékeltek vonzerő szempontjából. Az eredmények egybevágtak a korábbival. A férfiak a magassarkúban fotózott női alakokat vonzóbbnak találták, mint a lapos sarkút viselőket.

highheels.png

A bal oldalon lapos sarkút visel, a jobb oldalon magas sarkút visel a nőalak.

Ez a vizsgálat szemléletesen bemutatja, hogy miként növelheti meg a magassarkú cipő a nők testi vonzerejét azon keresztül, hogy a test lumbális görbületét egy vonzóbb, irányba változtatja meg. Az eredmények fényében érhető, hogy miért költeken csak az egyesült Államokban évente több mint 8 milliárd dollárt divatos cipőmárkákra az emberek. 

************

Mielőtt vég nélkül belevetné magát a magas sarkú lábbeli viselésébe, tájékozódjon, hogy milyen káros mellékhatásai lehetnek az egészségére nézve.

Forrás: Lewis, D. M., Russell, E. M., Al-Shawaf, L., Ta, V., Senveli, Z., Ickes, W., & Buss, D. M. (2017). Why women wear high heels: Evolution, lumbar curvature, and attractiveness. Frontiers in Psychology8. doi: 10.3389/fpsyg.2017.01875

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://paleoszex.blog.hu/api/trackback/id/tr4913733710

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.