Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

A Tinder miatt több az alkalmi kapcsolat?

2018. május 19. 10:36 - Meskó Norbert

man-and-woman-kissing.jpg

Hajdanán a nyomtatott sajtó házassági hirdetések rovatában levélváltásokon keresztül ismerkedtek az emberek és természetesen főként házasság céljából. 50-100 éve ezért a személyes találkozást általában hosszas levelezés, egyeztetés, esetleg fényképküldés előzte meg. Ez az idő és energia-igényes procedúra általában nem kedvezett az alkalmi szexuális kapcsolatok kialakulásának, sokkal inkább a hosszú távú elköteleződés egyfajta mérőeszköze lehetett. Napjainkban, a képalapú mobil randi alkalmazások (KAMRA) korában általánossá vált, hogy a virtuális térben kezdődik az ismerkedés, és akár egy éjszakás kalanddá fordul. Ezért sokan felvetik a kérdést, hogy a Tinder-hez hasonló KAMRA-k elterjedése vajon kedvez-e az alkalmi szexnek, illetve serkenti-e azt, ahelyett, hogy az egyén hosszú távú kapcsolat felé orientálódjon. Ennek e kérdésnek eredt nyomába a mai bejegyzésünk alapjául szolgáló kutatás szerzőgárdája is Ernst Olav Botnen és három kollégája (Botnen, Bendixen, Grøntvedt, & Kennair, 2018), a Norvég Tudomány és Technológia Egyetem Pszichológia Tanszék munkatársai.

lmt_frtv_habillage-850x479.jpg

Számos kép alapú mobil randi alkalmazás létezik, de 10 millió aktív felhasználójával a Tinder a legelterjedtebb online randi alkalmazás, amely jelenleg 196 országban világszerte több mind 10 milliárd párkeresők között egyezést mértek. Az alkalmazás használata viszonylag egyszerű: a potenciális partner képét kell értékelni vonzerő szerint, a használat pedig nem kerül semmibe. A felhasználónak mindössze annyit kell tennie, hogy a megjelenő potenciális partner képéről eldönti, hogy tetszik-e neki vagy sem és ennek megfelelően az érintőképernyőn balra vagy jobbra húzza a fotót. Ha két ember tetszik egymásnak (mindketten jobbra húzták a másik képét), akkor létrejön az egyezés, a kapcsolat felvételének lehetősége, amely kölcsönös üzenet írásban, és későbbi személyes találkozás formájában valósulhat meg. Mivel a kép alapú mobil randi alkalmazások főként a fizikai megjelenése, a kinézetre összpontosítanak ezért számos kutatásban úgy vélik, hogy ezek a az alkalmazások főként a rövidtávú kapcsolatnak, az alkalmi szexuális viszony kialakításának kedveznek.

maxresdefault_3.jpg

Az evolúciós pszichológusok azonban úgy vélik, az egyén szexuális motivációja annál mélyebben gyökerezik, hogy egy applikáció használat képes legyen azt jelentősen befolyásolni. Fajunk több százezer éves története során mind a hosszú, mind a rövid távú párkapcsolatok jelenléte meghatározó volt. A hosszú távú párkapcsolat időben elhúzódó udvarlással, párkapcsolati érzelmekkel és a másiknak nyújtott törődéssel, anyagi és érzelmi ráfordítással jár együtt. A rövidtávú párkapcsolatok pedig kifejezetten a szexuális élmények közvetlen átélésére helyeik a fókuszt. Az emberi utód életképes korba való eljuttatásához a két szülős gondoskodás elengedhetetlen volt, ezért a szaporodással összefüggő evolúciós nyomás főként a hosszútávú kapcsolatok kialakulásának kedvezett. Viszont bizonyos környezeti és társas tényezők (pl. a partner elvesztése) a rövid távú kapcsolatok kialakulásra voltak pozitív hatással. A mai társadalmakon végig nézve is azt láthatjuk, hogy bizonyos kulturális hagyományok, vagy akár törvények mellett (esetleg éppen annak ellenére) az emberek egyaránt folytatnak hosszú és rövid távú kapcsolatokat is.

42ee2d51038877_58e0dd4a8b1cf.jpg

A kutatók 641 norvég egyetemi hallgatóval töltettek ki egy kérdőívcsomagot (életkor 19-29- év között). A résztvevők közel fele jelenleg vagy korábban használt KAMRA-t, 20% pedig aktuálisan is KAMRA felhasználó volt a kutatás idején. Az eredmények azt mutatták, hogy a KAMRA felhasználók nyitottabbak voltak az alkalmi szexuális kapcsolatok iránt, mint azok, akik sosem ismerkedtek KAMRA-n keresztül. Ez a hatás egyaránt magas volt a nők és a férfiak között, tehát nemtől függetlenül igaz volt, hogy a KAMRA felhasználók inkább kerestek alkalmi partnereket, jobban érdekelte őket egy korábban ismeretlennel folytatott szex, mint a KAMRA-t nem használókat. Persze nők és férfiak eltérő okból használtak képalapú mobil randi alkalmazásokat. Például úgy tűnik, a férfiakat, a nőkhöz képest inkább a magasabb szexuális vágy motiválja a KAMRA használatra. Amikor azonban a kutatók matematikai statisztikai módszerekkel kontrollálták a nem, az életkor és a vágy hatását, nem találtak bizonyítékot arra, hogy a KAMRA használat időtartama hatással lenne az élethosszig mért alkalmi partnerek számára. Azaz, az ismerkedés modern technológiai vívmánya nem képes növelni az alkalmi szexuális kapcsolatok számát, ha valaki erre nem nyitott egyébként is. Inkább arról van szó, hogy a rövid távú kapcsolatok iránt inkább nyitott egyének számára egy újabb színtér nyílik, hogy realizálják párkapcsolati preferenciájukat.

Ez a kutatás felhívja a figyelmet arra, hogy a modern technológiák használata a párkeresésben bizonyos felelősséggel is jár, hiszen aki szeretne, valóban  több alkalmi partnert találhat így napjainkban, mint korábban. Ezzel pedig jelentősen megnőhet a szexuális úton terjedő betegségek kockázata is. Ugyanakkor segít eloszlatni azt a tévhitet is, amely szerint a randi app-ok okozzák az alkalmi kapcsolatok iránti nyitottságot.

Forrás: Botnen, E. O., Bendixen, M., Grøntvedt, T. V., & Kennair, L. E. O. (2018). Individual differences in sociosexuality predict picture-based mobile dating app use. Personality and Individual Differences131, 67-73.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://paleoszex.blog.hu/api/trackback/id/tr2913978602

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.