Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Felmelegítsük-e a régi kapcsolatot?

2018. november 13. 09:08 - Meskó Norbert

sad-couple-2.jpgA magyar népi hiedelem szerint csak a töltött káposzta jó felmelegítve, a korábban lezárt párkapcsolat nem. Ha egy érzelmi szempontból igazán elkötelezett és bensőséges régebbi kapcsolatról van szó, amely lezárult, akkor kell egy bizonyos idő, amíg kilábalunk, érzelmileg kivonódunk a kapcsolatból, és készen állunk arra, hogy alkalmasak legyünk egy újabb mély kapcsolatra. A kutatók mégis azt találták, hogy a vizsgált kapcsolatok mintegy 20%-ában mégis előfordul szexuális együttlét az exszel a szakítást követő négy hónapon belül. Vajon egy-egy ilyen kapcsolati "felmelegítést" követően újra az elejéről kell-e kezdeni az érzelmi helyreállításunkat? Vajon nem extra módon megterhelő-e a számunkra érzelmileg, ha olyannal szexelünk, akiről már eldöntöttük, hogy nem passzol hozzánk? Aktuális bejegyzésünk szerzői, Stephanie Spielmann (a detroiti Wayne Állami Egyetem pszichológusa) és kollégái éppen ennek a kérdésnek eredtek nyomába.

A kutatók tehát azzal a feltett szándékkal vágtak bele a vizsgálatba, hogy kiderítik, vajon a régi kedvessel való szex megnehezíti vagy éppen megkönnyíti a szakítás utáni érzelmi felépülést. A kutatáshoz olyan önkénteseket toboroztak, aki nemrégen, kb. egy hete szakítottak a partnerükkel. A kutatásban résztvevő feladata az volt, hogy a következő négy hétben rendszeresen ki kellett töltenie kérdőíveket az aktuális érzelmi állapotáról és a viselkedéséről. Az eredmények azt mutatták, hogy azok, akik szexeltek a korábbi partnerükkel, erősebb érzelmi kötődést is éltek át irántuk, főként azokon a napokon, amelyeken erőfeszítést is tettek, hogy létrejöjjön a szexuális érintkezés. Szóval ez alapján úgy tűnik, a népi bölcsesség igaz. A felmelegítés csak a káposztának tesz jót, az embernek nem, mert túlságosan igénybe veszi az érzelmi apparátust.

A történet egészéhez azonban hozzátartozik, hogy ezek a korábbi partnerükkel szexelők ezután viszont nem mutatták a stressz jeleit a szakítás miatt, és az elméjükbe betolakodó, a korábbi partnerrel kapcsolatos kényszeres gondolatokról sem panaszkodtak. Sőt, az a helyzet, hogy a résztvevők jobban érezték magukat azokon a napokon, amikor megtörtént a szex az exszel. A helyzet sajátosságán fogva persze adódik a kérdés, hogy mi volt előbb: az erős érzelmi kötődés, amely a szakítás után is szexhez vezetett, vagy inkább a szakítás utáni szex miatt lett erősebb a kötődés érzése az egyénben. Szerencsére ez a kérdés nem csak bennünket érdekel, hanem a kutatókat is izgatta. 

Azt találták, hogy a szakítás miatti szorongás vagy fájdalom érzése nem jelent meg az exszel való szexuális érintkezés előtt. Sőt, a korábbi partnerrel folytatott szexuális érintkezés még jópár nappal később is fokozottan jó közérzettel társult. A kutatók a két hónappal később újra megvizsgálta a résztvevőket. Ahogy számítani is lehetett rá, a korábbi partner érzelmi közelségének érzése ennyi idő múltán jelentősen csökkent. Kérdés, hogy az érzelmi felépülés folyamata lassabb vagy gyorsabb volt-e azok között, akik szexeltek a szakítás után az exükkel. A kutatók azonban nem találtak eltérést a felépülés minőségében és sebességében.

Valószínűleg újabb vizsgálatokra van szükség, hogy tisztábban lehessen látni a korábbi partnerrel való szexuális érintkezés hosszú távú hatásait. Mivel ebben a vizsgálatban nem volt számottevő mérhető különbség a szakítás utáni érzelmi felépülésben akkor, ha valaki "felmelegítette" a kapcsolatot és szexelt az exével, azért annyit minden bizonnyal elmondhatunk, hogy

ebben az esetben a népi bölcsesség nem biztos, hogy érvényes igazságot mond.

Forrás: Spielmann, S. S., Joel, S., & Impett, E. A. (2018). Pursuing Sex with an Ex: Does It Hinder Breakup Recovery?. Archives of sexual behavior, 1-12.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://paleoszex.blog.hu/api/trackback/id/tr3114367605

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.