Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Felmelegítsük-e a régi kapcsolatot?

2018. november 13. 09:08 - Meskó Norbert

sad-couple-2.jpgA magyar népi hiedelem szerint csak a töltött káposzta jó felmelegítve, a korábban lezárt párkapcsolat nem. Ha egy érzelmi szempontból igazán elkötelezett és bensőséges régebbi kapcsolatról van szó, amely lezárult, akkor kell egy bizonyos idő, amíg kilábalunk, érzelmileg kivonódunk a kapcsolatból, és készen állunk arra, hogy alkalmasak legyünk egy újabb mély kapcsolatra. A kutatók mégis azt találták, hogy a vizsgált kapcsolatok mintegy 20%-ában mégis előfordul szexuális együttlét az exszel a szakítást követő négy hónapon belül. Vajon egy-egy ilyen kapcsolati "felmelegítést" követően újra az elejéről kell-e kezdeni az érzelmi helyreállításunkat? Vajon nem extra módon megterhelő-e a számunkra érzelmileg, ha olyannal szexelünk, akiről már eldöntöttük, hogy nem passzol hozzánk? Aktuális bejegyzésünk szerzői, Stephanie Spielmann (a detroiti Wayne Állami Egyetem pszichológusa) és kollégái éppen ennek a kérdésnek eredtek nyomába.

Tovább
komment

Miért hazudjuk, hogy "szeretlek"?

2018. augusztus 14. 14:09 - Meskó Norbert

10-adorable-ways-to-say-i-love-you-to-someone-special.jpg

A "szeretlek" kifejezés használata teljesen általános a párkapcsolatokban, de vajon mi lehet a funkciója? Miért mondogatjuk egymásnak akár naponta többször is? Persze elsőre egyértelműnek tűnhet, hogy egyszerűen  jó érzés szeretni valakit, és talán még jobb érzés szeretve lenni, és ez a "szeretlek" csupán segít kifejezni az érzéseinket. A szkeptikusok ugyanakkor megjegyzik, hogy a "szeretlek" használatával könnyűszerrel manipulálhatjuk a partnert és olyan előnyökre tehetünk szert, amelyeket enélkül nem biztos, hogy elérnénk, vagy ha igen, akkor jelentősebb energiabefektetéssel tudnánk csak. Például amikor egy kamasz fiú mindenképpen szeretné elveszíteni a szüzességét, és a legőszintébb szerelméről szeretné biztosítani a kiszemelt lány, akkor nyilvánvaló, hogy miért hangzik el a varázsszó. De vajon miként működik a nem őszinte "szeretlek" hangoztatása a több éve működő párkapcsolatokban? Mai bejegyzésünk alapjául szolgáló kutatás szerzői, Madeleine Redlick és Anita Vangelisti, a Texasi Egyetem (Austin, USA) kutatói éppen ennek a kérdésnek eredtek nyomába.

Tovább
komment

Hogyan hat a nemen belüli vetélkedés a migránsok megítélésére?

2018. június 17. 08:50 - Meskó Norbert

web16-resourcesforimmigrants-header-1920x730-v01.jpg

A migránsokkal szembeni attitűd, vélemény és viselkedés erősen átpolitizálódott és általában érzelmileg erősen túlfűtött ma Magyarországon (és általában világszerte). Szinte lehetetlen tudományos objektivitással megközelíteni a kérdést, mert az eredményeket (kimenettől függően) azonnal magához ragadja egyik vagy másik politikai oldal.  A tudományos tárgyilagosságra szavazó kutatók pedig (talán emiatt is) sokszor inkább távol maradnak a politikailag terhelt témáktól, mert nem szeretnék, ha eredményeiket a politikusok felhasználnák. Ezért is különleges talán mai bejegyzésünk, amelynek alapjául szolgáló kutatásban Jan Antfolk és munkatársai (2018) azt vizsgálják, hogy miként befolyásolja a nemen belüli vetélkedés a migránsokkal szembeni attitűdöket. Az ilyen és ehhez hasonló tanulmányok talán segítenek abban, hogy napjaink egyik sokat vitatott kérdését (a migrációt) képesek legyünk több szempontból átlátni, mérlegelni és megérteni.

Tovább
komment

Miért találjunk saját partnert, ha elvehetjük másét is?

2018. május 26. 10:05 - Meskó Norbert

el-nuevo-metodo-para-saber-si-tu-pareja-te-es-infiel-segun-harvard.jpg

Mit jelent elhalászni más partnerét? Amikor valaki egy olyan személlyel kezd szexuális és/vagy érzelmi kapcsolatot, akiről tudja, hogy az illető egy másik ember kizárólagos partnere. Ilyenkor valójában elhalássza a másik partnerét annak orra elől. A pszichológusok már rengetegszer leírták, hogy ez a fajta kapcsolat elég gyakori lehetett az evolúciós történetünk során (talán elég, ha a tízparancsolat „”Ne kívánd felebarátod feleségét!”, vagy „Ne törj házasságot!” parancsaira gondolunk), azonban viszonylag keveset tudunk az ilyen kapcsolatok minőségéről. Mai bejegyzésünk éppen egy ilyen kutatásról szól. Charlene F. Belu és Lucia F. O’Sullivan, a kanadai New Brunswick Egyetem Pszichológia Tanszékének kutatói ugyanis arra voltak kíváncsiak, hogy milyen a párkapcsolat minősége az elhalászáson alapuló viszonyokban, szemben az olyan kapcsolatokkal, amelyek nem más partnerének elcsaklizására épülnek.

Tovább
komment

A Tinder miatt több az alkalmi kapcsolat?

2018. május 19. 10:36 - Meskó Norbert

man-and-woman-kissing.jpg

Hajdanán a nyomtatott sajtó házassági hirdetések rovatában levélváltásokon keresztül ismerkedtek az emberek és természetesen főként házasság céljából. 50-100 éve ezért a személyes találkozást általában hosszas levelezés, egyeztetés, esetleg fényképküldés előzte meg. Ez az idő és energia-igényes procedúra általában nem kedvezett az alkalmi szexuális kapcsolatok kialakulásának, sokkal inkább a hosszú távú elköteleződés egyfajta mérőeszköze lehetett. Napjainkban, a képalapú mobil randi alkalmazások (KAMRA) korában általánossá vált, hogy a virtuális térben kezdődik az ismerkedés, és akár egy éjszakás kalanddá fordul. Ezért sokan felvetik a kérdést, hogy a Tinder-hez hasonló KAMRA-k elterjedése vajon kedvez-e az alkalmi szexnek, illetve serkenti-e azt, ahelyett, hogy az egyén hosszú távú kapcsolat felé orientálódjon. Ennek e kérdésnek eredt nyomába a mai bejegyzésünk alapjául szolgáló kutatás szerzőgárdája is Ernst Olav Botnen és három kollégája (Botnen, Bendixen, Grøntvedt, & Kennair, 2018), a Norvég Tudomány és Technológia Egyetem Pszichológia Tanszék munkatársai.

Tovább
komment

Miért éri meg jól kinézni?

2018. május 04. 21:12 - Meskó Norbert

dad_with_baby.jpg

Korábban egy kisbabára öntudatlan, passzív és a saját érdekeit fel nem ismerő lényként tekintettek. Az utóbbi évtizedek pszichológiai kutatásainak eredményei azonban egyre-másra cáfolják ennek a vélekedésnek a létjogosultságát, és kiderül, hogy a babák - ha nem is tudatosan, de - aktívan alakítják saját életüket. A mai bejegyzésünk alapjául szolgáló kutatásban Marlon R. Tracey és Solomon W. Polachek kutatók (Southern Illinois University) azt találták, hogy a baba és a papa közötti nagyobb fokú hasonlóság arra ösztökéli az férfiakat, hogy több apai ráfordítást mutassanak gyermekük felé, amely összességében megnöveli a baba egészségi állapotát.

Tovább
komment

Miért akarunk kozmetikai műtétet?

2018. április 24. 09:27 - Meskó Norbert

svetlana.jpg

Miért mennek az emberek plasztikai sebészhez? A kérdés viszonylag egyszerű, a válasz azonban már cseppet sem az. A szépészeti műtétet vállalok leggyakrabban azt mondják, hogy saját maguk miatt végeztetnek szépészeti beavatkozást. Vajon mennyire vehetjük komolyan ezt a választ? Hiszen ez azt jelenti hogy a szépségfokozó műtét előnyös hatását csak az élvezi, akin a beavatkozás történik, a környezetre (pl. a párkapcsolati partnerre vagy riválisokra) pedig nincs semmilyen hatással. Lehet, hogy a plasztikai műtétet végző nő (vagy férfi) nem észleli a környezetéből - a médiából, a hirdetésekből - ránehezedő, a műtét elvégzésére sarkaló nyomást? Egy újabb svájci kutatásban (Ashikali, Dittmar, & Ayers, 2017) azt találták, hogy a kozmetikai műtétek iránti nyitottság cseppet sem olyan egyszerű motivációból áll, ahogy azt korábban képzeltük.

Tovább
komment

Miért viselnek magassarkút a nők?

2018. március 12. 21:41 - Meskó Norbert

istock-532389404.jpg

A magas sarkú női cipők meglehetősen elterjedt viseletnek számítanak mind a modern nyugati világban, mind a fejlődő országokban. Vajon pontosan minek köszönheti a sikerét a magas sarkú női lábbeli? Hogyan fejti ki vonzerőt növelő hatását? Egy korábbi bejegyzésben már foglalkoztunk azzal, hogy miért vonzódnak a férfiak a nőkhöz inkább, ha azok magas sarkú cipőt viselnek, mint ha laposabbat? Egy újabb kutatásban (Lewis és mtsai., 2017) azt találták, hogy a magas sarkú viselet csak akkor képes érdemben növelni a női test vonzerejét, ha sarokmagasság miatt evolúciós szempontból ideális mértékben változtatja meg a derék lumbális görbületét. Ez az eredmény aláhúzza, hogy fajunk evolúcióval kialakult pszichológiai működése (pl. mit tartunk vonzónak, szexinek egymásban?) hozzájárulhat a kulturális változásokhoz (pl. a női cipődivat alakulása). Nem két egymástól független, önálló dologról van szó, hanem sokkal inkább egymást keresztező, és mélyen összefonódó hatásokról.

Tovább
komment

Milyen árat fizet az anya a gyerekért?

2018. március 04. 21:10 - Meskó Norbert

mom-and-baby-tasmania.jpgAzt mindenki tudja, hogy az ember - akárcsak a legtöbb emlős állat - nemenként eltérő mértékben fektet energiát az utód létrehozásába. Hiszen a terhesség és a szoptatás olyan mértékű energetikai elköteleződést jelent a nő számára, amelynek töredékét jelenti csak a férfi hozzájárulása az utód megszületéséhet és életképes korba való eljutásához. Egy új vizsgálat (Pollack, Rivers & Ahrens 2018) azonban megdöbbentő eredményeket közöl, amely szerint egy gyermeket szülő nő 11 évvel gyorsabban öregszik, mint gyermektelen társa. (Bár egy komment hatására már itt az első bekezdésben megjegyezzük, hogy ezzel ellentétes eredményeket is találtak korábban.)

Tovább
komment

Miért a nők bánják meg inkább az alkalmi szexet?

2018. február 25. 11:36 - Meskó Norbert

regretx.jpg

A pszichológusok szerint a megbánás tulajdonképpen egy érzelmi válasz az ellentmondásos helyzetek értelmi feldolgozásának folyamatára. Akkor élünk át megbánást, amikor nehezen tudjuk összeegyeztetni a magunkról kialakult képpel azt, amit tettünk. Ennek az érzelemnek evolúciós jelentősége is lehet, hiszen a segítségével őseink képesek voltak csökkenteni a múltbeli hibák megismétlését. A megbánással kapcsolatban, úgy általában, nem találtak nemi különbséget a kutatók, de a szexuális viselkedés egyes területein annál markánsabb nők és férfiak közötti eltérést mértek. Ez azt is jelenti, hogy a megbánásnak szerepe lehet a szexuális viselkedés szabályozásában, hiszen számottevő pszichológiai és érzelmi következménnyel jár együtt. A mai bejegyzésünk alapjául szolgáló cikk szerzői (Kennair és munkatársai, 2018) arra voltak kíváncsiak, hogy milyen egyéni jellemzők befolyásolják az alkalmi szex megbánását, illetve arra, hogy miért hajlamosabb egy nő inkább megbánni, ha részt vett alkalmi szexben, mint egy férfi.

Tovább
komment